Какво е Шампанско?

Шампанско е пенливо вино, което се произвежда чрез вторична ферментация. Неговото наименование произлиза от френската провинция Шампан, като по този начин то следва да се използва единствено за винао, произведено по традиционната технология.
Фирменото название „Шампан“ (на френски Champagne) е защитено за Европа още през 1891 г. с Мадридския договор. Отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта.

Пенливи вина се произвеждат във всички държави, които са производители на вина. Отделните страни използват различни названия на тези вина. Например в Испания то се нарича Cava, а в Италия – Spumante. В ЮАР – Cap Classique, най-разпространеното мускатово пенливо вино в Италия – Asti, а в Германия носи наименованието Sekt. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни към „шампанско“, като Советское шампанское, Украинское шампанское и др., а в САЩ все още е позволено пенливите вина да се наричат „шампанско“.

Вината, произвеждани в провинция Шампан станали известни през Средновековието. Монасите приготвяли вина за причастия от съществуващите манастирски лозя. Традиционно короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неделима част от тържествата. Коронованите особи, обаче, били привърженици на традиционните вина и така до 17 век за тържествата в кралските дворове са предпочитани тихи вина от Шампан, но не пенливи.

Първото известно по-голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму. Въпреки легендата това не е дело на монаха Дон Пиер Периньон, но негова е заслугата за подобряване на технологията на производство на шампанско. Към края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки около 1700 г. се ражда първото шампанско пенливо вино.

Англичаните започват да харесват новото пенливо вино и благодарение на тях то „тръгва“ и по света. Съвременното шампанско вино Брют е направено именно за нуждите на англичаните. Шампанското става популярно по Европа. Сред коронованите лица особено големи количества е консумирал руският императорски двор.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *